Fish and chips или печена рибка с екзотичен дъх и чипс от картофи и моркови
Тези дни си закупих един много интересен сос от магазин LIDL с екзотичен вкус -джинжифил ,къри, пасиран зелен боб,кокосово мляко, бамбук и др. . Една много интересна комбинация. Соса бе за пилешко месо,но аз го направих и с рибка. Аромата бе много силен за мен и слагах от него на всяко ястие по малко .
Рецептата си е моя и е много бърза , вкусна и полезна т.к. за нея използвах гъша мас за печенето на чипса. Тук във Франция се употребавя често, защото тя е единствената мазнина ,която не се усвоява от организма. С нея правя масленки,картофи на фурна, картофи соте и др. . Дори в учебниците по медицина е писано за нея ми сподели моят съпруг,който е лекар. Дъх няма само,когато пържим нещо в нея иначе не. Препоръчвам ви я горещо .
ПРОДУКТИ
за трима души
2-3 големи картофа
4-5 моркова
лаим
3-4 стръка мащерка с дъх на лимон аз си имам в градинката та от там се снабдявам вие ако нямате сложете нормална или потърсете в цветарските магазини и в България я има вече
1 стрък пресен чесън
4-5 стръка сух копър
черен пипер от мелничката
сол от мелничката
2 супени лъжици разтопена гъша мас
2 супени лъжици екзотичен сос от LIDL , ако не го намериме пасираме сварен зелен боб,бамбук, малко кокосово мляко,къри,джинджифил и пресен чесън ,сол и малко захар. Става подобно и пак вкусно.
Приготвяне
Изчистената и измита рибка си я посоляваме. Вътре и слагаме някое стръкче мащерка,от прясното чесънче и малко от сока от лаима. Отгоре я намазваме с нашия сос, поръсваме я с черно пиперче,сухият копър и поставяме няколко резенчета от лаима. Поставяме я в съда за печене да се маринова няколко минутки докато се загрее фурната.Включваме фурната на 180 градуса. След като вече е загрята си обелваме картофите и морковите. С помощта на ренде с приставки си правим фини кръгчета от картофите и морковите. Поставяме ги около рибката и ги заливаме с мазнината. Поръсваме ги със сол ,а морковите и с черен пипер. Добре разбъркваме тук ,за да попадне навсякъде от солта и мазнината ,а при морковите и черният пипер. Печем около 30 минути. Тук вече всеки да следи спрямо дебелината на рибата си . От време на време разбъркваме картофите и морковите ,за да се опекат равномерно.
Наистина стана много вкусно и бързо.
С прекрасните пиленца на моята приятелка ви пожелавам прекрасен ден и очаквам отново вашите писма с нетърпение.
Няма коментари:
Публикуване на коментар